Ciasto marchewkowe

SK艁ADNIKI

  • 2 jajka
  • 200 g zmielonego erytrolu
  • 100 ml oleju ro艣linnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzech贸w w艂oskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa lub jab艂ka
  • 50 g wi贸rk贸w kokosowych
  • 200 g m膮ki pe艂noziarnistej
  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • po 1 艂y偶eczce sody i cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • szczypta soli

POLEWA

  • 125 g kremowego serka np. Tw贸j Smak, Philadelphia, skyr
  • 50 g mas艂a (mi臋kkiego) / oleju kokosowego
  • 100 g mielonego erytrolu (lub mniej)

PRZYGOTOWANIE 

  • Jajka ociepli膰 w temperaturze pokojowej. Ubi膰 je do podwojenia obj臋to艣ci. Doda膰 erytrol i dalej ubija膰 a偶 masa b臋dzie g艂adka i puszysta. Wci膮偶 ubijaj膮c na wysokich obrotach, dolewa膰 ci膮g艂ym, cieniutkim strumieniem olej.
  • Doda膰 marchewk臋, ananasa, orzechy, wi贸rki kokosowe i delikatnie wymiesza膰. Piekarnik nagrza膰 do 150 stopni C.
  • Do osobnej miski przesia膰 m膮k臋, doda膰 proszek do pieczenia, sod臋, cynamon i s贸l, wymiesza膰. Przesypa膰 do miski z marchewk膮 i delikatnie po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki.
  • Ciasto wy艂o偶y膰 do formy o 艣rednicy 24 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzin臋 lub do suchego patyczka.

POLEWA

  • Ubi膰 serek/ skyr razem z mi臋kkim mas艂em i zmielonym erytrolem. W艂o偶y膰 na kilkana艣cie minut do lod贸wki.
  • Dobrze wystudzone ciasto przekroi膰 poziomo na 2 cz臋艣ci. Sp贸d posmarowa膰 1/3 ilo艣ci polewy.
  • Przykry膰 drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta i rozsmarowa膰 reszt臋 polewy. Udekorowa膰 orzechami.