Ciasto marchewkowe
SK艁ADNIKI
- 2 jajka
- 200 g zmielonego erytrolu
- 100 ml oleju ro艣linnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzech贸w w艂oskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa lub jab艂ka
- 50 g wi贸rk贸w kokosowych
- 200 g m膮ki pe艂noziarnistej
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- po 1 艂y偶eczce sody i cynamonu lub przyprawy piernikowej
- szczypta soli
POLEWA
- 125 g kremowego serka np. Tw贸j Smak, Philadelphia, skyr
- 50 g mas艂a (mi臋kkiego) / oleju kokosowego
- 100 g mielonego erytrolu (lub mniej)
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ociepli膰 w temperaturze pokojowej. Ubi膰 je do podwojenia obj臋to艣ci. Doda膰 erytrol i dalej ubija膰 a偶 masa b臋dzie g艂adka i puszysta. Wci膮偶 ubijaj膮c na wysokich obrotach, dolewa膰 ci膮g艂ym, cieniutkim strumieniem olej.
- Doda膰 marchewk臋, ananasa, orzechy, wi贸rki kokosowe i delikatnie wymiesza膰. Piekarnik nagrza膰 do 150 stopni C.
- Do osobnej miski przesia膰 m膮k臋, doda膰 proszek do pieczenia, sod臋, cynamon i s贸l, wymiesza膰. Przesypa膰 do miski z marchewk膮 i delikatnie po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki.
- Ciasto wy艂o偶y膰 do formy o 艣rednicy 24 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzin臋 lub do suchego patyczka.
POLEWA
- Ubi膰 serek/ skyr razem z mi臋kkim mas艂em i zmielonym erytrolem. W艂o偶y膰 na kilkana艣cie minut do lod贸wki.
- Dobrze wystudzone ciasto przekroi膰 poziomo na 2 cz臋艣ci. Sp贸d posmarowa膰 1/3 ilo艣ci polewy.
- Przykry膰 drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta i rozsmarowa膰 reszt臋 polewy. Udekorowa膰 orzechami.