Marchew na promienn膮 cer臋
MARCHEW
Spo偶ywana na surowo pozytywnie wp艂ywa na metabolizm i prac臋 jelit
dzi臋ki bogatej zawarto艣ci beta-karotenu jest warzywem nadaj膮cym sk贸rze j臋drno艣膰 i blask
badania wykaza艂y, 偶e codzienne spo偶ywanie marchwi zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera
zawieraj膮 witaminy K i C, b艂onnik, potas i mangan.
s膮 niskokaloryczne, a wi臋kszo艣膰 ich kalorii pochodzi z w臋glowodan贸w
Idealne jako sa艂atka do obiadu lub jako przek膮ska z dipami lub hummusem
W stanie surowym ma znacznie ni偶szy indeks glikemiczny, dlatego osoby zmagaj膮ce si臋 z poziomem cukru we krwi mog膮 skorzysta膰 z jego dobroczynnych w艂a艣ciwo艣ci
Jednak s艂odycz zwi臋ksza si臋 po ugotowaniu, dzi臋ki czemu jest odpowiednia dla kubk贸w smakowych ma艂ych dzieci